اثرات سیگار کشیدن بر ارگان های بدن :
سیگار کشیدن مهمترین عامل قابل پیشگیری مرگ و میر است که سالانه بیش از هفت میلیون در سراسر جهان و بیش از 480 هزار نفر در ایالات متحده را به کام مرگ میکشد. در صورت تداوم روند فعلی، دخانیات بیش از هشت میلیون نفر را در سراسر جهان تا سال 2030 خواهد کشت.
سه عامل اصلی مرگ و میر ناشی از سیگار کشیدن، بیماری های قلبی عروقی آترواسکلروتیک، سرطان ریه و بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) است.
افراد سیگاری که سیگار را ترک می کنند، خطر ابتلا و مرگ ناشی از بیماری های مرتبط با دخانیات را کاهش میدهند.
مزایای ترک سیگار
ترک سیگار در هر سنی، مزایای قابل توجهی برای سلامتی همه افراد سیگاری دارد. میزان این منافع تا حدی بستگی به شدت و مدت زمان قرار گرفتن در معرض دود سیگار دارد. افرادی که سیگار را ترک می کنند، میتوانند عمر طولانی تری داشته باشند و احتمال ابتلا به بیماری های مرتبط با دخانیات در آن ها کمتر است. از جمله بیماری های قلبی، سرطان و بیماری های ریوی.
سیگاری ها حتی پس از بروز بیماری های مرتبط با سیگار کشیدن، مانند بیماری عروق کرونر قلب یا بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) ، از ترک سیگار سود خواهند برد.
مرگ و میر به هر علت
انتظار می رود نیمی از افراد سیگاری بر اثر بیماری های ناشی از دخانیات جان خود را از دست بدهند، اما ترک سیگار با مزایای کاهش مرگ و میر در مردان و زنان در هر سنی همراه است. ترک سیگار در سنین پایین تر، به ویژه قبل از 40 سالگی، با کاهش بیشتر مرگ و میر زودرس نسبت به ترک در سنین بالاتر همراه است. حتی در افراد سیگاری بالای 80 سال، به نظر می رسد ترک سیگار مرگ و میر را کاهش می دهد.
بیماری های قلب و عروقی
برآورد می شود که سیگار کشیدن مسئول بیش از 10 درصد از مرگ و میرهای قلبی عروقی در سراسر جهان است. سیگار کشیدن می تواند اثرات مضر بر پاتوفیزیولوژی قلبی عروقی، از جمله انقباض عروق کرونر، افزایش ریسک انعقاد خون و دیس لیپیدمی ایجاد کند. ترک سیگار با کاهش قابل توجه خطر ابتلا به حوادث قلبی عروقی (از جمله سکته قلبی، مرگ ناگهانی قلبی و سکته مغزی) برای هر دو فرد مبتلا و بدون سابقه بیماری قلبی عروقی همراه است. ترک سیگار همچنین پیشرفت بیماری علامتی شریان محیطی را کاهش می دهد و با کاهش خطر سکته مغزی همراه است.
بدخیمی
سیگار کشیدن یکی از عوامل خطر اصلی برای بسیاری از انواع سرطان است و ترک سیگار با کاهش خطر ابتلای مستقیم با سرطان همراه است. در افراد سیگاری مبتلا به سرطان، ترک سیگار خطر ابتلا به دومین بدخیمی مرتبط با سیگار را کاهش می دهد و ممکن است نتایج درمان سرطان را بهبود بخشد.
بیماری های ریوی
مطالعات اپیدمیولوژیک نشان می دهد که سیگار کشیدن مهمترین عامل خطر برای COPD است. ترک سیگار کاهش عملکرد ریه و خطر COPD ناشی از سیگار را کاهش می دهد. علاوه بر این، اکثر افراد سیگاری مبتلا به سرفه و افزایش تولید خلط با COPD زودرس، در 12 ماه اول پس از ترک علائم بهبود یافته اند. خطر تشدید COPD نیز با گذشت زمان پس از ترک سیگار کاهش می یابد.
سیگار کشیدن همچنین با افزایش ریسک ابتلا به سایر بیماری های ریوی مانند فیبروز ریوی و آمفیزم همراه است.
عفونت ها
سیگار کشیدن با افزایش خطر ابتلا به انواع مختلفی از عفونت ها از جمله سل، ذات الریه، آنفولانزا و سرماخوردگی همراه است.
دیابت
تعداد سیگارهای کشیده شده در روز با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در درازمدت مرتبط است. این مورد ممکن است به دلیل تأثیر نیکوتین در ایجاد اختلال حساسیت به انسولین باشد. اگرچه به نظر می رسد بلافاصله پس از ترک مصرف دخانیات احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 افزایش می یابد (شاید به دلیل افزایش وزن)، اما ترک سیگار بعد از چندین سال پرهیز، خطر ابتلا به دیابت را کاهش می دهد.
پوکی استخوان و شکستگی لگن
سیگار کشیدن باعث تسریع از دست دادن تراکم استخوان می شود و یک عامل خطر برای شکستگی لگن در زنان است. ترک سیگار می تواند خطر شکستگی لگن را پس از 10 سال بعد از ترک، کاهش دهد.
اختلالات تولید مثل
سیگار کشیدن با افزایش خطر ابتلا به چندین اختلال باروری از جمله عوارض بارداری، یائسگی زودرس، اختلال نعوظ و ناباروری در مردان و زنان همراه است. سیگار کشیدن مادر در دوران بارداری با افزایش خطر سقط خود به خودی، حاملگی خارج رحمی، کاهش وزن هنگام تولد و تعدادی از بیماری های جنین همراه است که برخی از آنها ممکن است در مراحل بعدی زندگی ایجاد شوند.
مقالهی( زگیل تناسلی چیست و چه درمان هایی دارد ؟ ) را نیز مطالعه کنید
بیماری زخم معده
بیماری زخم معده و دوازدهه در افرادی که سیگاری هستند در مقایسه با غیرسیگاری ها بیشتر اتفاق می افتد و زمان بیشتری طول می کشد. سیگار کشیدن با عفونت هلیکوباکتر پیلوری، (یک عامل اتیولوژیکی تثبیت شده در بیماری زخم معده) همراه است.
بیماری های پریودنتال
تعداد سیگارهایی که روزانه دود می شود با افزایش خطر ابتلا به بیماری های پریودنتال از جمله التهاب لثه مرتبط است.
اختلالات چشمی
سیگار کشیدن یک عامل خطر برای چندین اختلال چشمی است، از جمله ایجاد آب مروارید و دژنراسیون ماکولای مرتبط با سن. ترک سیگار این خطرات را در طول زمان کاهش می دهد.
عوارض بعد از عمل
ترک سیگار قبل از عمل می تواند از عوارض بعد از عمل، از جمله تاخیر در بهبود زخم و عوارض ریوی جلوگیری کند. در هر زمان باید برای بیماران پیش از جراحی، درمان ترک سیگار انجام شود. با این حال، دوره های طولانی تر از ترک سیگار قبل از جراحی با میزان کمتری از عوارض بعد از عمل همراه است.
اثربخشی هزینه
مداخلات ترک سیگار، اعم از مشاوره و داروها، در مقایسه با سایر اقدامات بهداشتی پیشگیرانه که به طور معمول پذیرفته شده اند، بسیار مقرون به صرفه است.